HARDLOPEN IN DE KOU

Hardlopen heeft als voordeel dat je de sport het hele jaar kunt uitvoeren. Ondanks de weersomstandigheden kun je met een goede voorzorgsmaatregelen er altijd op uit en genieten van je dagelijkse ronde.

Nike-Running-Holiday-2012-Apparel-Collection-Lookbook-02

In de winter is het van belang dat je kleding, van goede kwaliteit, in lagen draagt. Het moet comfortabele kleding zijn die vocht afvoert, isoleert en water- en wind afweert. Draag geen katoen aangezien deze stof vocht vasthoud, maar zorg voor ‘functionele kleding’. Katoen heeft weinig isolerend vermogen waardoor het snel koud aanvoelt en nat blijft. Merken zoals Nike, Under Armour en Asics bieden effectieve en fashionable kledij aan voor hardlopers.

Een goede stof om te dragen tijdens het lopen is polyester. Door deze stof heeft je huid direct contact met een ‘base layer’ dat vocht afvoert en het lichaam op temperatuur houdt. Draag daaroverheen een tweede laag om je lichaam warm te houden en draag als derde laag een wind- en waterdicht jack ter bescherming tegen deze elementen. Je voeten kun je warm houden door een paar speciaal ontwikkelde sokken te dragen van bijvoorbeeld Falke en X-Socks. Een muts en handschoenen zijn absoluut noodzakelijk zodra de temperatuur tegen of onder het vriespunt komt. Het lichaam verliest het meeste van zijn warmte door de blootgestelde huid.

Aandachtspunten voor hardlopen in de buitenlucht
1. Vertel iemand waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht thuis te zijn;
2. Neem een mobiele telefoon mee;
3. Zorg ervoor dat je ​​fel gekleurde, of zelfs reflecterende kleding draagt;
4. Draag een reflectiehesje en bijvoorbeeld een klein knipperende verlichting die je om je pols of aan je kleding kunt bevestigen;
5. Loop samen met iemand.

Als het koud is, overweeg dan een training of duurloop te doen van meerdere korte ronden. Dit in plaats van één grote ronde. Bij een duurloop van korte ronde ben je nooit te ver van huis bent in het geval van een noodsituatie. Het lopen van een korte ronde zorgt er ook voor dat je sneller kunt reageren op weersveranderingen zoals bijvoorbeeld een snel opkomende sneeuwbui met harde wind. Check ook altijd even de gevoelstemperatuur, het kan soms kouder aanvoelen dat dat het ook daadwerkelijk is.

Op http://www.hardlopen.nl vind je nog veel meer informatie over deze sport.

(Bron foto’s: nike.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s