WIST JE DAT … AVOCADO

… avocado’s geladen zijn met twee voedingsstoffen die essentieel zijn voor het verminderen van buikvet? Avocado’s bevatten  honger-verpletterende vezels (11 tot 17 gram per avocado!) en enkelvoudig onverzadigde vetten.

De avocado (Persea americana) is een boom uit Centraal- Amerika; bekend om zijn gelijknamige  ‘vette’ vrucht. De enkelvoudig onverzadigde vetzuren in de vrucht beschermen tegen een hoog cholesterol. Avocado’s zijn rijk aan bètasitosterol. Deze stof vangt het overtollige slechte cholesterol (LDL) af en verhoogt weer het goede cholesterol (HDL).  Een hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten, een TIA, beroerte of hartinfarct. Avocado’s vormen ook een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen hoge bloeddruk. Ook heeft de groene vrucht een gunstige invloed op de insulineproductie, die bij veel Nederlanders te hoog ligt. Door haar afremmende werking heb je minder kans om suikerziekte te krijgen.

Avocado’s stimuleren de maagzuurproductie voor een betere eiwitvertering. Sporters hebben hier baat bij.  De avocado is ook vezelarm, dus geschikt om te eten voor een training of marathon. De snelle koolhydraten en eiwitten en het hoge mineralengehalte in de vrucht zorgen na het sporten voor snel herstel. Verder bevat ze antioxidanten die spierschade tegengaan.

Avocado en avocado olie worden nu ook meer en meer in de cosmetische industrie gebruikt, en dan vooral in reinigende huid- en haarmaskers.Je kunt gemakkelijk zélf eenhuidmasker maken door een halve avocado fijn te pletten en deze te mengen met één halve eetlepel yoghurt, één eetlepel vloeibare honing en enkele druppels citroensap. Breng dit mengsel aan op een grondig gereinigde huid en laat dit zo’n vijftien minuten inwerken. Daarna grondig spoelen met lauw water. Voor een haarmasker gebruik je dezelfde ingrediënten, zonder honing en citroensap en twee eetlepels yoghurt in plaats van één. Laat dit mengsel zo’n twintig minuten inwerken om het dan weg te spoelen met shampoo.

avocado(bron: leefgezonder.nl, hoegezondis.nl, watisgezond.net)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s