CALORIEBEHOEFTE BEPALEN

Vaak eten we onbewust meer dan we daadwerkelijk nodig hebben.
Om een stabiel gewicht te behouden, moet het aantal calorieën dat je eet gelijk zijn aan het aantal calorieën dat je verbruikt. Als je gewicht wilt verliezen, zul je meer calorieën moeten verbruiken dan dat er binnenkomen”.

Het aantal calorieën dat je verbruikt is afhankelijk van de Basal Metabolic Rate (BMR) en je niveau van activiteit. Jouw BMR wordt beïnvloed door meerdere factoren zoals: genetica, leeftijd, geslacht, en lichaamssamenstelling (spieren en vet).

De eerste stap in het ontwerpen van een persoonlijk voedingsplan voor mijn klanten is het berekenen van de hoeveelheid calorieën dat de desbetreffende persoon ongeveer verbrandt op een dag. De totale dagelijkse energie uitgaven, is het totaal aantal calorieën dat het lichaam verbruikt in 24 uur, met inbegrip van alle activiteiten. Je kunt dit makkelijk voor jezelf berekenen door middel van bijvoorbeeld onderstaande formule.

Neem je lichaamsgewicht in ponden. Als je kiest voor kilogram vermenigvuldig dit dan keer twee.
Vervolgens vermenigvuldig je jouw gewicht met een activiteit niveau:
– 11 voor normale activiteit (training 2 tot 3 dagen per week)
– 12 voor goede activiteit (training 4 tot 5 dagen per week)
– 13 voor intense activiteit (training 6 tot 7 dagen per week)

Bijvoorbeeld:
Ik weeg 94 kilo, dit komt neer op 188 pond. Ik ben zeker 6 dagen in de week met sport bezig en heb een intense activiteit. Ik vermenigvuldig 188 dus met 13. Ik mag, volgens deze methode,  ongeveer 2444 per dag consumeren.

Deze methode is een uitgangspunt en een zeer eenvoudige manier om jouw dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën in te schatten. Voor een precieze berekening zullen we veel dieper op je lichaam en activiteiten moeten ingaan. Dat is uiteraard persoonsgebonden.

Succes met de berekening en probeer niet meer calorieën te consumeren dan jouw totale dagelijkse energie uitgaven.

calorien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s