GROENTENPIZZA MET BLOEMKOOL BODEM

Pizza is een van mijn guilty pleasures, het liefst met een dunne bodem en veel kaas. Maar aangezien een stuk pizza een bommetje van calorieën is, maak ik vaak zelf een gezonde variant van deze Italiaanse snack. De originele bodem vervang ik door een bloemkool + mozzarella bodem en ik beleg de pizza met verse groenten.

BloemkoolDe bodem.
Benodigdheden:
– 200 gram verse bloemkoolroosjes;
– 1/2 bol mozzarella;
– 1 losgeklopt ei;
– 1 eetlepels gedroogde oregano;
– 1/2 teen knoflook;
– 1/2 theelepel zout.Verwarm de oven op 225 graden;

Vet de bakplaat in met kokosolie;
Hak de bloemkoolroosjes in stukjes en pulse het in een keukenmachine tot losse kruimels (geen puree), vervolgens zet je het 8 minuten in de magnetron;
Snij de mozzarella in stukjes en pulse ook dit in de keukenmachine;
Klop het ei los in een middelgrote kom, vervolgens roer je de bloemkool en de mozzarella door het losgeklopte ei;
Voeg de oregano, de uitgeperste knoflook en het snufje zout toe en roer het geheel door elkaar;
Verdeel het bloemkoolmengsel met je handen over de bakplaat (rond of vierkant);
Smeer wat kokosolie op de bovenkant;
Bak de bodem in 15 minuten bruin in de oven.

De saus.
Benodigdheden:
– 2 middelgrote tomaten, in kleine blokjes gesneden;
– 1/2 teen knoflook;
– 1/2 bol mozzarella;
– 125 gram gesneden kastanjechampignons;
– 1 rode paprika, in smalle reepjes;
– 1 rode ui, in dunne plakjes;
– 1/2 courgette, in plakjes;
– Handje vol basilicum blaadjes;
– Handje vol rucola.

Mix de tomatenblokjes met de knoflook en verdeel dit over de bodem;
Vervolgens beleg je de bodem met de champignons, paprika, rode ui en courgette;
Scheur de mozzarella in kleine plukjes en verdeel ze over de groenten;
Bak de pizza’s in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar;
Breng de pizza op smaak met extra virgin olijfolie, zout en peper;
Garneer de pizza met de rucola en basilicum.

Uiteraard kun je de saus/ topping van de pizza helemaal zelf bepalen (tonijn, Hawaii, etc…). Spiek op de kaart van jouw favoriete pizzeria en maak vervolgens thuis jouw eigen gezonde variant.

Bon Appétit!

Groentepizza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s