VRIJDAG PATATDAG

Vrijdag patatdag; dikke frieten met een klodder mayonaise.. heerlijk! Of toch niet? In een portie patat met mayonaise zitten ongeveer 600 calorieën. Nu is het helemaal niet erg om dit af en toe te eten, maar je kunt ook jouw eigen gezonde versie van een patatje met maken.

Als een gezonde vervanging voor aardappelen gebruik ik de vergeten wortel groente koolraap. Koolraap bevat weinig koolhydraten en calorieën (26 kcal per 100 gram). Helaas bevat de groente ook weinig vezels, maar is wel een bron van mineralen en vitaminen en dan met name van vitaminen C. Om twee porties koolraap friet te maken gebruik ik 1 grote koolraap. Schil de huid van de koolraap en snij het in frietjes van ongeveer 4 centimeter lang en 1 centimeter dik. Als je het lastig vindt om de harde koolraap te snijden, dan kun je bij veel supermarkten voorgesneden koolraap kopen.

Koolraap friet– Verwarm de oven op 220 graden;
– Smeer de friet dun in met oliefolie of kokosolie (dit kun je het beste met je vingers doen);
– Verdeel de friet gelijkmatig over de bakplaat waar een stuk bakpapier op ligt. Zorg dat de frites elkaar niet aanraken;
– Vervolgens bestrooi je  de koolraap  met 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel dragon, 1 theelepel paprikapoeder en vers gemalen peper;
– Bak de friet in ongeveer 20 minuten bruin. Draai ze na 10 minuten om op de bakplaat;
– Zodra de friet klaar is bestrooi je het met vers zeezout en versnipperde stukjes selderij.

Uiteraard hoort er een lekker sausje bij friet. Hieronder een recept voor zelfgemaakte mayonaise en ketchup.

Mayonaise.
Zorg ervoor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Klop 2 eierdooiers met 1,5 eetlepel kruidenazijn of citroensap en 1,5 theelepel mosterd tot een gladde massa. Blijf kloppen en voeg langzaam 100 ml Bulgaarse yoghurt toe. Breng de mayonaise verder op smaak met zout en peper. Is jouw mayonaise gaan schiften, voeg er dan al kloppend een eetlepel lauw water aan toe.

Mayonaise1

Ketchup.
2 kilo rijpe tomaten, in stukjes gesneden;
1 steel bleekselderij, grof gesneden;
1 flinke rode paprika, grof gesneden;
1 grote rode ui, gesnipperd;
3 tenen knoflook, uitgeperst;
1 chilipeper, in kleine stukjes gesneden;
1 theelepel zwarte peperkorrels;
1 theelepel zeezout;
1 eetlepel olijfolie;
225 ml rode wijnazijn;
250 ml water.

– Doe de ui, bleekselderij, knoflook, chilipeper en de rode paprika in een steelpan met de olijfolie en kook dit zachtjes voor zo’n 15 minuten.
– Voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
– Doe de tomaten en een kwart liter water erbij en kook tot het vocht ongeveer de helft gereduceerd is.
– Haal alles van het vuur af en pureer het in een blender.Zeef  het geheel om de velletjes en pitjes van de tomaten kwijt te raken.
– Gooi alles terug in de pan en roer de azijn erdoorheen.
– Kook nu door tot de gewenste dikte en je hebt ketchup.

Je kunt het beste de ketchup nu in een schone pot of fles doen en 30 minuten in kokend water laten staan. Daarna is de ketchup ongeveer 6 maanden houdbaar. De ketchup is het lekkerst als je hem 2 weken laat rijpen voordat je hem eet.

Eet smakelijk en fijn weekend alvast.

(Bron foto: stonesoup & gourmaninthekitchen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s