SPINAZIE VRAGEN

Eerder op mijn blog heb ik het gehad over spinazie en hoe je een lekkere shake kunt maken. Ik wil nu dieper ingaan op de vele vragen en fabels rondom spinazie. Hierbij de vijf meest gestelde spinazie vragen..

279293614360670172_aAG1eQRx_c

1. Mag je spinazie opwarmen?
Dat is mogelijk alleen is het wel erg belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 tot 7 graden Celsius. Hierdoor geef je de bacteriën die de potentieel schadelijke stof nitriet produceren minder kans om te groeien. Bewaar restjes nitraatrijke groente zoals spinazie, andijvie of rode biet niet langer dan 2 dagen in de koelkast en geef ze niet aan kinderen die nog geen 6 maanden oud zijn.

2. Waarom mag je geen vis bij spinazie eten?
Er wordt regelmatig geadviseerd om nitraatrijke groente niet te combineren met vis, schaal- en schelpdieren (met uitzondering van zalm en makreel). Deze combinatie kan namelijk nitrosaminen laten ontstaan. Nitrosaminen zijn in proefdieronderzoek in verband gebracht met de vorming van (maag)kanker. Het nitraatgehalte in spinazie is de laatste jaren verminderd, maar in combinatie met vis blijft het risico op de vorming van nitrosaminen.

3. Hoe voorkom je stroeve ‘spinazietanden’?
Stroeve tanden na het eten van spinazie komt door het oxaalzuur in deze groente. Oxaalzuur reageert snel op calcium en dat voel je aan je gebit. Je kunt stroeve tanden voorkomen door een beetje melk of room toe te voegen tijdens het koken; dat helpt tegen het stroeve gevoel en gaat het ontkalkende effect ook tegen. Dat is ook de reden dat veel diepvriesspinazie room bevat; de zogenoemde spinazie à la crème. Aangezien ik niet vaak room verwerk in mijn eten, eet ik een hardgekookt ei bij spinazie, dit help ook tegen het stroeve gevoel.

4. Zit er echt zoveel ijzer in spinazie?
Verse spinazie bevat 2,75 mg ijzer per 100 gram. Gekookte spinazie bevat 3,57 mg per 100 gram. Hiermee bevat de groente inderdaad relatief veel ijzer; ongeveer evenveel als rundvlees. Helaas wordt niet al dit ijzer opgenomen in je lichaam; ijzer komt in voeding namelijk voor in twee vormen: heemijzer en niet-heemijzer. Heemijzer vind je vooral in vlees en vis en wordt door je lichaam prima opgenomen. In groenten, fruit, brood, aardappelen en graanproducten zit vooral niet-heemijzer. Deze variant wordt minder efficiënt opgenomen. Het al eerder genoemde oxaalzuur in spinazie maakt de opname nog moeilijker, omdat het zich aan ijzer bindt.

Dat het ijzergehalte van spinazie vaak wordt overschat, komt omdat er bij het vaststellen ervan ooit een foutje is gemaakt. Duitse wetenschappers analyseerden de groente in 1937 en bemerkten dat het ijzergehalte tien keer lager was dan tot dan toe werd aangenomen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is onbekend. Eén theorie is dat er bij de eerste analyse gedroogde spinazie werd gebruikt. Een andere is dat de vorige onderzoeker de komma een plaats teveel naar rechts had gezet, waardoor het ijzergehalte tien keer hoger uitviel. Overigens blijkt uit recent onderzoek dat het eten van een bord spinazie er wel voor zorgt dat spieren efficiënter werken. Spinazie is sowieso een gezonde groente. Naast ijzer is spinazie rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium en aan vitamine A, vitamine E, foliumzuur en antioxidanten zoals luteine en zeaxanthine.

5. Spinazie slinkt nogal tijdens de bereiding. Hoeveel heb ik nodig per persoon?
Spinazie bevat veel vocht, dat verdampt tijdens de bereiding. Je houdt ongeveer een kwart tot een derde over van het gewicht en in volume slinkt het nog veel meer. Voor 200 gram gekookte spinazie kun je daarom 350-400 gram rauwe spinazie per persoon rekenen.

Je kunt heerlijke gerechten maken met spinazie. Hieronder geef ik een voorbeeld van een spinazie pesto dat je kunt gebruiken als ‘saus’ bij volkoren pasta of op een stukje geroosterd desembrood als een snack.

Ingrediënten:
40 gram spinazie;
15 gram pijnboompitten;
halve rode ui;
1 teentje knoflook;
30 gram parmezaanse kaas;
citroensap;
1 eetlepel olijfolie;
1 theelepel kappertjes;
1/2 chili peper;
zout en peper naar smaak

Bereiding:
Snij de ingrediënten fijn;
Mix alles bij elkaar en prak het met een vijzel (of in de keukenmachine);
Voeg aan het einde de olijfolie toe.
Breng op smaak met zout en peper.

pesto van spinazie(Bron: gezondheidsnet.nl en voedingscentrum.nl)
(Bron foto’s: missinthekitchen.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s