WARMING UP

Het is altijd goed om voor een fysieke inspanning jouw spieren op te warmen. Het hoofddoel hiervan is om jouw lichaam voor te bereiden op de eisen die jij aan jouw lichaam gaat stellen. Door de stijging van je lichaamstemperatuur wordt de werking van de enzymen geoptimaliseerd en gaan de biologische processen, zoals de zuurstofafgave naar je spieren, sneller verlopen. Tevens wordt door de opwarming van de spieren minder melkzuur gevormd en het melkzuur dat toch nog gevormd wordt, kan sneller afgevoerd worden. Dit heeft als uiteindelijk gevolg dat je minder snel last zult hebben van spierkrampen en verzuring. Ook prikkelt een verhoogde lichaamstemperatuur je hersenen en stijgen jouw alertheid en motorische coördinatie waardoor je geconcentreerder aan je training begint.

Er bestaan twee types van opwarming; een actieve en een passieve vorm. Bij een passieve opwarming verwarm je de temperatuur van jouw lichaam en/of spieren door middel van bijvoorbeeld een hete douche, massage of sauna. Het nadeel van deze vorm is dat enkel jouw lichaamstemperatuur stijgt, zonder dat het effect heeft op je bloedsomloop. De actieve opwarming vereist een vorm van fysieke activiteit. Dit kan door middel van bijvoorbeeld joggen op de plek tot specifieke oefeningen gericht op een bepaalde spiergroep. Ga jij bijvoorbeeld joggen, dan warm je voornamelijk jouw spiergroepen in je benen op, om ze vervolgens te stretchen zoals onderstaand overzicht.

leg_stretches

De duur van een opwarming voor een fysieke inspanning is afhankelijk van de hoeveelheid tijd die jij ter beschikking hebt. Gemiddeld duurt een opwarming ongeveer 15 tot 25 minuten. Om een optimaal effect te hebben, mag er niet te veel tijd zitten tussen de opwarming en jouw training, zodat je spieren niet terug afkoelen. Let er wel op dat je voor het stretchen van je spieren deze al hebt opgewarmd door een lichte cardio oefening zoals jumping jacks of rustig joggen op de plek.

Als je spieren opgewarmd en lichtelijk uitgerekt zijn, kun je beginnen met jouw training. Deze sluit je vervolgens af met een noodzakelijke cooling down om jouw lichaam weer tot rust te brengen na een intensieve inspanning. Hier zal ik binnenkort, in een ander artikel, aandacht aan besteden.

Keep calm and stretch!

stretch been

6 responses to “WARMING UP

  1. Pingback: COOLING DOWN | RAYSDAILYROUTINE·

  2. Pingback: STEKEN IN JE ZIJ | RAYSDAILYROUTINE·

  3. Pingback: BYE BYE INCHES CIRCUIT | RAYSDAILYROUTINE·

  4. Pingback: DE JANUARI HITT | RAYSDAILYROUTINE·

  5. Pingback: HET CELLULITE ATTACK CIRCUIT | RAYSDAILYROUTINE·

  6. Pingback: SURFSET FITNESS | BODY AND BERRIES·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s