STEKEN IN JE ZIJ

Een tijdje geleden heb ik een stukje geplaats over hardlopen. Naar aanleiding van dat artikel heb ik van een aantal van mijn klanten de volgende vraag gekregen: waar komen de steken in mijn zij vandaan tijdens het hardlopen? Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Je hebt je eindelijk weten te motiveren om te gaan joggen, je mooiste trainingsspullen aangetrokken en je bent klaar om te gaan… de eerste minuten gaan super en je zit lekker in je vel, maar al snel begin je een lichte pijn in je zij te voelen. Jij denkt daar loop ik wel even ”op karakter” doorheen. De pijn begint erger en erger te worden en al snel dwingt jouw lichaam je te stoppen. De klassieke pijn in de zij kan niet veel schade aanrichten, maar dwingt je wel te stoppen met trainen. Een gemakkelijke manier om van deze pijn af te komen tijdens het hardlopen, is door voorover te buigen en daarna de aangedane zijde op te rekken, haal daarbij die adem. Soms kan het ook helpen om in een rustiger tempo te gaan lopen. Zowel beginnende als bevorderde hardlopers hebben regelmatig last van steken in hun zij. Dit kan soms een lichte pijn zijn, maar vaak is dit ook een scherpe en stekende pijn net onder de ribbenkast. Niet alleen de houding speelt een rol, maar er kunnen meerdere oorzaken zijn zoals ademhaling of voeding. Te kort eten voor een training kan bijvoorbeeld leiden tot deze vervelende zijsteken. Eet daarom maximaal anderhalf uur voor je training de laatste, lichte maaltijd. Een andere manier om deze klacht te verminderen is te letten op de ademhaling. Door een diepe en stevige ademhaling wordt het middenrif naar beneden gedrukt en kan de gevangen lucht eronder ontsnappen. Door voortdurend hoog adem te halen blijft het middenrif hoog en wordt er continue aan je rompspier getrokken en dit zorgt voor de steken. Let er tevens op dat je een goede warming up hebt, voordat je intensief gaat lopen. Probeer deze tips eens uit en wellicht zul je geen last meer van steken in je zij hebben tijdens het lopen. joggen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s