BLOEMKOOL

Bloemkool is een gezonde, traditionele groente dat veel in de Hollandse keuken wordt gebruikt. Maar vergis je niet, ook in andere landen wordt de van oorsprong Aziatische groente veel gegeten. Bloemkool is via Turkije en Italië Europa binnengekomen en wordt nu in veel Europese landen geteeld (ook in Nederland).  Bloemkool hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie en bestaat  uit nog ongeopende bloemknoppen. Er zijn bloemkoolrassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen. De groene bloemkool heeft meer zon gezien en bevat daardoor ook meer vitamine C dan de andere bloemkoolsoorten.

Bloemkool kleur

Een bloemkool bestaat voor 90% uit water, maar bevat wel  vezels, mineralen (zoals ijzer, calcium en kalium) en vitamines zoals onder andere vitamine B en C. Een bloemkool is dus erg gezond, omdat het ook weinig calorieën en geen vet bevat. Zorg er bij de bereiding voor dat je de bloemkool niet te lang laat koken wat de mineralen en vitaminen kan doen verdwijnen. Gebruik het liefst een stoommandje. Je kunt bloemkool in veel gerechten gebruiken en op veel verschillende manieren bereiden (als pizzabodem bijvoorbeeld). Voor onderstaand gerecht kun je de bloemkool roosteren in de oven.

Geroosterde Bloemkool Met Amandelen, Cranberries en Yoghurt.

Ingrediënten voor 4 personen

1 hele bloemkool, ruwweg in roosjes gesneden;
1 theelepel komijnzaad, fijn gestampt.;
1 theelepel korianderzaad, fijn gestampt;
2 el olijfolie;
3 eetlepels geroosterde amandelen, fijn gehakt;
2 eetlepels gedroogde cranberries, in stukjes gesneden;
Handvol peterselie, fijn gehakt;
3 eetlepels Griekse yoghurt;
2 theelepels verse citroensap;
Zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze.
– Verwarm de oven voor op 210 graden.
– Meng de bloemkool in een grote kom met de olijfolie en de kruiden (komijnzaad, korianderzaad, zout en peper).
– Verdeel de bloemkool op een grote, met bakpapier beklede, bakplaat. Zorg dat de stukken vrij van elkaar liggen.
– Plaats het geheel in de oven voor 20-30 minuten, tot de bloemkool zacht is en de randen goudbruin zijn.
– Mix de yoghurt met het citroensap.
– Als de bloemkool klaar is, strooi je de amandelen, cranberry’s en peterselie over de de broccoli.
– Besprenkel de yoghurtsaus gelijkmatig over het bord.

Binnen 30 minuten heb je een gezonde maaltijd/ snack op tafel staan.

Eetse..

Geroosterde bloemkool(Bron: voedingsscentrum.nl)
(Bron foto: simpleprovisions.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s