SUPER FOOD: GRANAATAPPEL

Nu de zomer voorbij is en de herfst en winter helaas rentree maken, zie je steeds meer ‘winterse’ vruchten en groente in de schappen verschijnen. De ‘super food‘ granaatappel is hier een voorbeeld van. Granaatappels zijn ongeveer even groot als een grapefruit en hebben een stevige, leerachtige bruine, rode of oranje schil met een kroontje. De vrucht is heel sappig en bevat grote cellen zoals een citrusvrucht, maar in elke cel zit een pitje van ongeveer 3 mm groot. Om de pitjes zit een soort gelei, zoals om de pitjes van een tomaat. Bij rijpe vruchten is het vruchtvlees donkerrood.

Granaatappel is een super food, omdat de vrucht boordevol zit met kalium, vitamine C en de krachtige antioxidant Polyfenol!!

GranaatappelGranaatappels zijn oorspronkelijk afkomstig uit Perzië en worden al eeuwenlang gekweekt rond de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten en in India. De vrucht werd door de ouwe Grieken als heilige vrucht beschouwd en in het oude Egypte (waar de vrucht 4500 jaar geleden als eerst werd afgebeeld op een tempel) als vrucht waar je onsterfelijk van werd als je de sap dronk.  Het kroontje op de appel was volgens verhalen uit de oudheid het koninklijke symbool om aan te geven dat de vrucht van hoge afkomst is. Granaatappels staan symbool voor vruchtbaarheid vanwege hun vele zaden, maar ook voor de dood vanwege de rode kleur van het binnenste van de vrucht.

GranaatappelpittenEen granaatappel kun je niet, net zoals een normale appel, makkelijk eten. De schil is te hard en de vellen binnenin zijn onsmakelijk. Het gaat dus voornamelijk om de rode zaden binnenin de vrucht. Je kunt de vrucht persen zoals een sinaasappel of de vrucht doorsnijden en de rode pitjes eruit halen met een lepel. Pas wel op je kleding, want de rode vlekken gaan er niet makkelijk uit. De zoetzure, maar frisse granaatappel kun je los eten, maar ik vind het heerlijk om de pitjes te mixen in een saladeyoghurt of havermout. Het is ook erg makkelijk om er een sap van te maken door de pitjes in een blender te mixen en jou overige favoriete fruit toe te voegen.

Eet smakelijk!

Granaatappel, prosciutto, ruccola en balsamico salade(Bron foto’s: sweatpaulmag.com & fruitful-living.com)

One response to “SUPER FOOD: GRANAATAPPEL

  1. Pingback: DE LIGHT PANNENKOEK | BODY AND BERRIES·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s