WIST JE DAT … (COURGETTE)

… courgette meer bijdraagt aan gezonde ogen dan wortels? Beide groenten zitten bomvol vitamine A, maar courgette bevat ook de  fytonutriënten luteïne. Deze voedingscomponent voorkomt onder andere grauwe staar.

Courgette wordt overal ter wereld geteeld (ook in Nederland), je kunt ze zelfs in je eigen moestuin of op je balkon kweken. Dan kun je gelijk genieten van de courgettebloem die je goed in een salade kunt verwerken of waarvan je de heerlijke, Italiaanse snack Fiori di zucca fritti (klik op link voor recept) kunt maken.

Courgettes

Fiori di zucca fritti

Een courgette is zowel familie van de komkommer als de meloen, niet heel raar gezien het uiterlijk van de groente. Een courgette zit boordevol vitaminen A, B1, B2, B3, foliumzuur of B11, C en K. Ook bevat de groente veel mineralen, antioxidanten en gelukkig weinig calorieën. In een ander artikel zal ik eens duidelijk uitleggen waar al deze vitaminen en mineralen goed voor zijn. Courgette is licht verteerbaar en makkelijk te verwerken in vele gerechten. Ik eet courgette op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld in quinoa gerechten, als soep of als chips. Onderstaand een recept voor een heerlijke courgette salade.

Gegrilde courgettesalade met romescosaus (6 personen).
Saus:
1 geroosterde rode paprika;
1 teentje knoflook , gepeld;
1/2 kopje gebleekte amandelen;
2 eetlepels  tomatenpuree;
1 grote scheut sherry azijn;
1 1/2 theelepel paprikapoeder;
snufje chili vlokken;
1/2 kopje extra vergine olijfolie;
Zout en peper naar smaak.

Combineer alle ingrediënten in een blender en mix het geheel 1 minuut op de hoogste stand tot het een romig geheel is.

Romesco

Salade:
1/2 kilo kleine aardappelen, schoon geschrobd;
1 grote handvol sperziebonen, schoongemaakt;
3 grote courgette, in de lengte door de helft gesneden;
2 eetlepel extra vergine olijfolie;
1 citroen, gehalveerd;
1-2 theelepel Dijon mosterd;
1 kopje cherry tomaatjes , gehalveerd;
Handvol geroosterde pijnboompitten;
Handvol olijven;
10 stengels bieslook , fijngehakt;
Zout en peper naar smaak.

– Leg de aardappelen in een middelgrote pan en dek af met koud water, plaats het geheel op middelhoog vuur voor ongeveer 20 minuten. Leg in de laatste 5 minuten van het koken de sperziebonen in de pan. Giet het geheel vervolgens af en laat de aardappelen afkoelen in een schaal. Leg de sperziebonen in een schaal koud water.  Eenmaal afgekoeld snij je de aardappelen in hapklare stukken, smeer je de stukken in met olijfolie, breng je het op smaak met zout en peper en rijg je de stukken op spiesen.
– Verwarm de grill. Leg de courgette helften ingesmeerd met olie, de aardappelspiesen en de citroen (gesneden kant naar beneden) op de roosters. Draai alles na 3 minuten om. Binnen 6-8 minuten is het geheel klaar.
– Snij de courgette in hapklare stukken en plaats dit samen met de aardappelen (van de spies afgehaald) in een schaal.
– Mix de romescosaus met de resterende olie, Dijon mosterd en knijp de gegrilde citroen uit in de saus. Roer het geheel om en mix het met de aardappelen, courgette en alle overige ingrediënten in een grote schaal. Garneer met gesneden dille. Serveer warm of op kamertemperatuur .

Eet smakelijk!

Courgette salade

(Bron: mens-en-gezondheid.nl)
(Bron foto’s & recept: thefirstmess.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s