HUMMUS

Hummus (ook wel hoemoes, hoummous, humus of humous genoemd) is een van oorsprong Levantse puree op basis van kikkererwten. Hummus wordt onder andere met pitabrood en Turks brood gegeten. Aangezien er steeds meer varianten te koop zijn in de supermarkt en het vaker verschijnt op tafel als een smeersel of dip, krijg ik ook regelmatig de vraag of hummus wel goed is voor de lijn.

De basis van hummus is kikkererwten, deze erwten maken onderdeel uit van de familie peulvruchten. Zoals je in een eerder artikel hebt kunnen lezen, zijn peulvruchten erg gezond, want ze bevatten veel ijzer, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.

hummusKikkererwten zijn in de supermarkt zeer goed verkrijgbaar in blik of pot, maar ook gedroogd. De versie in blik of pot bevatten vocht om de kikkererwt langer houdbaar en zachter te maken. Ze zijn al voorgekookt en geweekt, zodat je ze alleen nog hoeft op te warmen. De gedroogde kikkererwt heeft dezelfde voedingswaarde als de kikkererwten uit blik of pot, maar is veel smaakvoller. Gedroogde kikkererwten zijn ook lang houdbaar alleen kun je ze na verwerking het beste binnen 48 uur consumeren. De gedroogde kikkererwten worden meestal zo’n acht uur  geweekt voordat ze gekookt worden. Na een kooktijd van 20 minuten kun je de kikkererwt eten of verder verwerken in hummus.

Ik koop mijn hummus vaak op de Ten Katemarkt in Amsterdam (bij het standje linksachter – gegrilde groente is mijn favoriet), maar de hummus die je op de markt koopt kan suiker bevatten (even vragen aan de verkoper) en de versie uit de supermarkt veel conserveringsmiddelen. Je kunt hummus dus het beste zelf maken wat erg snel en makkelijk te doen is. In onderstaand recept tref je de basisingrediënten aan, maar je kunt de hummus zelf ook meer op smaak brengen door bijvoorbeeld mango of avocado toe te voegen aan het recept.

HummusBenodigdheden voor een flinke bak hummus:
225 gram kikkererwten;
2 teentjes knoflook, gesnipperd;
3 eetlepels citroensap, vers geperst;
4 eetlepels tahin (sesampasta);
3 eetlepels olijfolie extra vierge;
1 eetlepel gemalen komijn;
Zout en peper uit de molen.

Bereidingswijze.
– Laat de kikkererwten uitlekken na het weken (vocht bewaren);
– Doe de kikkererwten in de blender en maal ze fijn. Voeg een twee eetlepels van het lekvocht toe om een mooie puree te krijgen;
– Voeg de knoflook, de komijn, wat peper en zout uit de molen, het citroensap en de eetlepels tahin toe in de blender en meng het geheel terwijl je de olijfolie erbij giet om een mooie smeuïge pasta te krijgen en klaar!

Je kunt de zelfgemaakte hummus tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

Het antwoord op de vraag “Is hummus wel goed voor de lijn?” is JA. Door de relatief lage hoeveelheid calorieën is de kikkererwt geschikt voor mensen die wat af willen vallen. Vanwege de grote hoeveelheid voedingsstoffen, mineralen, vitamines en vezels in de kikkererwten krijg je voldoende binnen. Je hebt ook een vol gevoel waardoor je minder snel trek krijgt om te snaaien. Gebruik de hummus wel alleen als een dip met rauwkost in plaats van brood.

Eetse!

pompoen hummus

(Bron foto’s: veggiezest.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s