GLUTENVRIJ

Er zijn tegenwoordig zoveel diëten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Helaas wordt je soms door je lichaam gedwongen een bepaald dieet te moeten volgen. Zo kun je bijvoorbeeld opeens lactose- of gluten-intolerantie krijgen en moet je deze ingrediënten schrappen uit je dagelijkse voedingsmiddelen. Maar ook zonder de intoleratie is er steeds meer interesse naar glutenvrije, lactosevrije, vegetarische en veganistische diëten. Hoewel ze verschillend zijn, beloven ze allemaal hetzelfde: een lang en gezond leven. In dit artikel ga ik iets dieper in op het glutenvrije dieet.

GlutenvrijJe zal vast wel eens gehoord hebben van de term glutenvrij. Glutenvrij is veel meer dan alle koolhydraten uit je maaltijd skippen. Gluten is een eiwit gevonden in granen zoals tarwe, gerst, rogge en triticale (een mix tussen tarwe en gerst). In een gezonde darm zorgen de darmvlokken ervoor dat de voedingsstoffen uit je voeding goed door het lichaam worden opgenomen. Het glutenvrij dieet werd  aanvankelijk alleen gebruikt voor de behandeling van coeliakie. Bij coeliakie zijn de darmvlokken beschadigd en in sommige gevallen volledig verdwenen. Voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) is een glutenvrij dieet de enige behandeling omdat de ziekte chronisch is. Het dieet moet het hele leven strikt worden gevolgd. Dat is ook belangrijk omdat niet of onvoldoende behandelde coeliakie een verhoogde kans geeft op het ontstaan van darmkanker. Er zijn ook mensen die enorm gevoelig zijn voor gluten maar dat niet doorhebben. Kenmerken hiervan zijn onder andere diarree en maagkrampen. Mocht je een van deze symptomen herkennen probeer dan eens een periode geen gluten te eten.

Als je geen darmklachten hebt zijn er alsnog voordelen van het glutenvrij eten. De belangrijkste voordelen zijn dat je een hoger energieniveau hebt, gewichtsverlies en een verminderde opgeblazen gevoel in de buik. Voor meer info over gluten en wat je wel en niet kunt eten verwijs ik je graag door naar voedingscentrum.nl en glutenvrij.nl.

Het is niet heel makkelijk om glutenvrij te eten, omdat er vaak gluten in voeding is verwerkt. Veel salades en soepen zijn uiteraard glutenvrij, maar dit gaat op den duur vervelen. Gelukkig wordt er steeds meer rekening gehouden voor mensen met een glutenintolerantie. Zo is er bijvoorbeeld glutenvrije pasta te koop en introduceert McDonald’s een glutenvrij broodje. Via glutenvrijewebshop.nl kun je genoeg glutenvrije producten aanschaffen en op glutenvrijerecepten.nl vind je vele voorbeelden van heerlijke recepten. De kip kerrie met quinoa is één van mijn favorieten:

Ingredienten:
300 gram kipfilet, in stukjes gesneden;
1 theelepel kokosolie;
1 rode uit, gesnipperd;
1 wortel; in kleine blokjes gesneden;
Half kopje kokosmelk;
100 gram rauwe cashewnoten;
2 roma tomaten, in blokjes gesneden;
1/2 chilipeper;
1 theelepel fijngehakte citroengras;
1 limoen, uitgeperst;
2 teentjes knoflook, uitgeperst;
2 theelepels glutenvrije sojasaus;
1 theelepel kurkuma;
Zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze:
– Bak de kokosolie, de kip, uien en wortelen met een beetje peper en zout in een pan op hoog vuur;
– Voeg alle overige ingrediënten in een blender en mix dit tot een gladde massa;
– Schenk de saus over de kip, wortelen en uien en laat het geheel 40 minuten sudderen op laag vuur;
– Serveer met bruine rijst of quinoa en garneer eventueel met koriander, kokos en cashewnoten!

Eet smakelijk!

Kip kerrie (Bron foto: nutritionistinthekitch.com & mrandmrsdeboer.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s