CALORIEARME WINTERSE KOST

Wat past er nou beter in de pan bij dit koude weer dan een winterse stampot? Echter bevat dit oer-Hollandse gerecht vaak veel calorieën door de aardappels en rookworst. Gelukkig zijn hier heerlijke, gezonde alternatieven voor. Ik gebruik vaak de vergeten groente koolraap in plaats van aardappel. Deze caloriearme wortelgroente bevat veel vitamine C en werkt mee aan een goede vochtafdrijving. De koolraap is net zo veelzijdig als een aardappel en kan op verschillende manieren gegeten worden zoals gepureerd, gebakken, of gefrituurd. Je kunt er zelfs caloriearme patat van maken. De smaak is zacht en zoet (en uiteraard smaak hij naar kool).

Koolraap kun je in de supermarkt of bij de groenteboer kopen. Let er bij aankoop wel op dat de kool stevig aanvoelt. Om de koolraap te kunnen bereiden moet je eerst de harde bovenkant wegsnijden en de kool schillen. Het is even een rotwerk en als het echt niet lukt, dan kun je het beste de koolraap eerst in plakken snijden. Onder de schil zit het (harde) oranje-gele vruchtvlees dat je bijvoorbeeld in blokjes kunt snijden. Binnen 10 minuten stomen is de koolraap klaar.
kohlrabiIn een vorig artikel heb ik verteld hoe gezond boerenkool is, dus het lijkt me wel toepasselijk om het recept van een boerenkoolstamppot te delen.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 grote ui, gepeld en in dunne plakjes gesneden;
1 teentje knoflook, uitgeperst;
2 theelepels kurkuma;
4 theelepels appelazijn;
1 koolraap, geschild en in blokjes gesneden;
2 eetlepels kokosboter;
500 g boerenkool, gewassen en genseden;
100 g havermout;
400 ml groentebouillon;
200 gram magere, biologische rundergehakt of een 100 gram cashewnoten;
Zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze:
– Verwarm de kokosboter in een pan en roerbak de koolraap, de knoflook en de uit 1 minuut;
– Schep hand voor hand de boerenkool erdoor en roerbak tot de blaadjes iets slinken.
– Meng vervolgens de havermout erdoor en schenk de bouillon erbij. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.
– Smoor de groenten afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar.
– Bak in een andere pan de gehakt rul;
– Stamp de boerenkool met de koolraap, de ui en de havermout met een stamper.
– Roer 4 theelepels azijn door en breng het geheel op smaak met zout en peper.
– Mix het geheel met de gehakt en jouw caloriearme stamppot is klaar.

Heb je geen trek in vlees, dan kun je het gehakt vervangen door een hand rauwe cashewnoten en bijvoorbeeld een beetje feta.

Eet smakelijk.

Stamppot(Bron foto’s: oneworld)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s