VOEDING RONDOM SPORTEN

Het is erg belangrijk om op een juste manier te eten vóór of na het sporten om zo goed mogelijk resultaat te boeken. Vaak merk ik dat klanten niet weten wanneer en wat ze moeten eten voor of na een uurtje trainen. Ook kreeg ik deze vraag via Facebook mail. Uiteraard verschilt de hoeveelheid energie dat je nodig hebt per persoon en de activiteitsgraad. Toch zal ik in dit artikel een aantal handige, algemene tips geven betreft voeding rondom sporten.Voor het sporten.
Het is belangrijk om niet met een nuchtere maag te gaan sporten, je loopt namelijk het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en dus eerder stopt. Je kunt zelfs flauwvallen, omdat het glucosegehalte in het bloed daalt. Op een lege maag sporten helpt ook niet voor een snellere verbranding. Eet voordat je gaat sporten iets licht verteerbaars, want een te zware of grote maaltijd kan zorgen voor maagklachten en steken in de zij. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten ontstaan. Je kunt het beste tot 1 uur voor het sporten een lichte, energierijke (lees: koolhydraatrijke) snack eten zoals bijvoorbeeld een schaaltje magere kwark met muesli, een bruine boterham/ cracker met kipfilet of bijvoorbeeld een plak ontbijtkoek. Als je in de ochtend sport, komt het niet altijd uit om een uur van te voren iets te eten. Eet dan een half uurtje voordat je gaat sporten een lichte snack. Mijn favoriete snack voor een training is een banaan.

banaanTijdens het sporten.
Zorg tijdens het sporten dat je vochtbalans op peil blijft door af en toe een klein slokje water te drinken. Ga je langer dan een uur sporten dan kun je er ook voor kiezen om een sportdrank met koolhydraten te drinken. Dit zorgt er voor dat je glycogeenvoorraad (je energievoorraad) minder snel op gaat en dat je minder snel moe wordt. Ook kun je tijdens bijvoorbeeld een duurloop een stukje banaan of een sinaasappel eten. Sport je om af te vallen, dan kan je het beter gewoon bij water houden.

Na het sporten.
Na het sporten is het belangrijk om je reserves weer aan te vullen, maar let wel goed op met wat je eet. Tot twee uur na het sporten staan namelijk je lichaamscellen open voor voedingsstoffen. Als je vetrijk eet betekend dat dus dat het vet snel wordt opgeslagen in je lijf. Zorg dat je na het sporten binnen 20 minuten een vetarme en eiwitrijke maaltijd nuttigt, yoghurt of kwark met muesli, brood met magere vleeswaren of een lichte warme maaltijd. De eiwitten zorgen voor herstel van spieren en spieropbouw.

Samenvatting: eet dus voor het sporten koolhydraatrijke en vetarme voeding en eet na het sporten eiwitrijk en vetarm voedsel.

Succes!

Sporten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s