SUPERFOOD: MOERBEIEN

De eerste keer dat ik een moerbei zag en at moest ik erg wennen aan dit verschrompelde besje. Wat echter erg verrassend was, is de zoete, honingachtige smaak, het licht knapperige en de harde bite van dit vruchtje. Een goede vervanging voor een snoepje dus.

De moerbij is een bes die oorspronkelijk komt uit warmere streken zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika en die vaak zongedroogd wordt om de houdbaarheid te verlengen. Moerbeien kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk waarvan ze groeien. Zo zijn er witte, zwarte en rode moerbeien. Qua uiterlijk komt de vrucht het meest overeen met bramen, maar de moerbeien behoren tot de categorie bessen.

MoerbeienEven alle feiten op een rijtje waarom moerbeien tot de categorie superfoods behoren:
– Het feit dat moerbeien ongeveer 150 verschillende stoffen bevatten die een positieve invloed op de gezondheid;
– Moerbeien bevatten per 100 gram 320 calorieën, 1 gram vet, 45 gram koolhydraten en 10 gram eiwit;
– Ze zijn bijzonder rijk aan eiwit en vezels. In 100 gram moerbeien zitten 11 gram vezels. Dit zorgt voor een snel vol gevoel en een positieve werking op de spijsvertering. Moerbeien kunnen dus bijdragen aan het verlies van gewicht, want vele onderzoeken hebben aangetoond dat een dieet met veel vezels en eiwitten beter werkt dan een dieet met minder vezels en eiwit;
– De moerbei zit vol antioxidanten en vitaminen (vitamine c, vitamine E, vitamine A, vitamine K en vitamine B6);
– De moerbei bevat ook veel mineralen: calcium, kalium, natrium, magnesium, selenium, ijzer, zink, koper en fosfor. Al deze gezonde stoffen zorgen voor een versterkt immuunsysteem;
– Moerbeien versterken het gezichtsvermogen en werken bloedsuikerspiegel verlagend;
– Moerbeien zijn een zwak laxerend middel en worden bij constipatie van ouderen ingezet;
– Ze worden verwerkt in een mondspoeldrank om de volgende ziekten mee te behandelen: keelpijn, mondslijmvliesontsteking en aften.
– De moerbei werkt antibacterieel en is uitermate geschikt om het genezingsproces van ontstekingen in lichaam te bevorderen. Het slijmoplossende effect werkt bovendien heilzaam bij vastzittende hoest en griep.
– In de Chinese geneeskunde worden moerbeien als een bloedtonicum gezien, dat wil zeggen dat ze het bloed reinigen, de aanmaak ervan stimuleren en daarmee het hele systeem versterken. Tevens worden ze in China gebruikt om de nieren te versterken en om zwakte, vermoeidheid, bloedarmoede en vroegtijdig grijs worden te behandelen.

Puur en Fit moerbeien
Moerbeien kun je kopen in biologische winkels zoals Estafette of online bestellen via bijvoorbeeld puurenfit.nl. Een zakje van de gedroogde besjes is niet goedkoop, maar aangezien een klein handje (10 gram) per dag genoeg is, kun je wel even vooruit met een zakje (je kunt ze overigens zonder problemen in grote hoeveelheden eten). Ik eet moerbeien graag los als snack, maar ze zijn ook heerlijk in de kwark of salade. Via volrecepten.nl vond ik Marinka haar recept voor een super, super, superfood reep bomvolle gezonde producten. Tien minuutjes werk en je hebt een heerlijk en gezond tussendoortje.
1. Doe de 150 gram Santen in een steelpannetje en laat dit op een laag vuurtje zachtjes smelten zodat het niet aan brandt. Roer af en toe door.
2. Combineer in de tussentijd de 100 gram pompoenpitten, 100 gram zonnebloempitten, 2 eetlepels gebroken lijnzaad, 125 gram gedroogde moerbeien en 75 gram dadels zonder pit in een foodprocessor en maal in circa 10 seconden tot een grove massa;
3. Schenk de vloeibare Santen bij het mengsel en maal het geheel nog zo’n 10 seconden door elkaar;
4. Schep het mengsel in een lage bakvorm en druk het stevig aan met de achterkant van een lepel. Laat ca. 2 uur uitharden in de koelkast voordat je het in reepjes snijdt.

Eet smakelijk!

Moerbeien reep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s