HIELPIJN

Vorige week trainde ik een klant die al een paar dagen last had van zijn linkerhiel. Ondanks dat de training voornamelijk gefocust  was op zijn bovenlichaam, om zijn hiel zo min mogelijk te belasten, moesten we de training toch halverwege stoppen vanwege de toenemende pijn. Uiteraard heb ik hem naar zijn huisarts verwezen voor professionele hulp. Zoals ik al verwacht had, heeft mijn klant heeft een beginnende vorm van hielspoort. Hielspoor is een andere naam voor verkalking van de onderkant van de hiel. De pijn is voornamelijk te voelen bij de pees die de hak met de voorkant van de voet verbindt. De pijn is vooral in de ochtend te voelen of na een lange tijd stil te zitten.

Hielspoor komt vaak voor bij mensen die opeens veel meer gaan wandelen of rennen dan dat ze gewend zijn, maar ook door onder andere overgewicht en het dragen van slechte schoenen. Door een overdosis spanning op het peesblad kan het vlies, bij de aanhechting om het bot bij de hiel, ontstoken raken. Door de ontsteking kan het vlies scheurtjes gaan vertonen en in die scheurtjes kan kalk afgezet worden door het lichaam. Er ontstaat vervolgens een doornvormige verkalking aan de hiel. Het is overigens mogelijk om hielspoor te hebben zonder pijn, of pijn te hebben zonder hielspoor. In het laatste geval is er waarschijnlijk sprake van een andere vorm van ontsteking.

Aangezien hielspoor een blessure is die per persoon een andere vorm kan aannemen, zijn er verschillende behandelmethoden voor. Voel jij hielpijn voor het eerst; doe rekoefeningen,  koel de hiel met ijs en neem veel rust. Neemt de pijn niet af, bezoek dan jouw huisarts. Hij of zij zal dan een gespecialiseerd behandelplan schrijven.

Groet Raymond

Hielen(Informatiebron: mens-en-gezondheid.infonu.nl & hielspoorinfo.nl)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s