DOLLE DONDERDAG – PAELLA

Iedere donderdag deel ik, Jade, een cheat recept met jou. Niet altijd even light, but hey who cares! Happy dolle donderdag.

Ik ben echt dol op paella. Het doet me denken aan de vakanties op Ibiza; lunchen met een koud glas witte wijn en een grote pan paella die je tot op de bodem leeg schraapt. Dan een dutje op het strand! Het is niet helemaal gezond, maar wel lekker en een vrij makkelijk te bereiden eenpansgerecht. Perfect voor als je meerdere eters hebt.

Paella eten kan trouwens ook gewoon in Amsterdam. Bij restaurant Mercat, op de Oostelijke Handelskade, hebben ze altijd paella op de kaart staan. Met kip, vega of zelfs met morcilla (bloedworst) en een lekkere, aangekoekte bodem (dat hoort!!!!). Mocht je nog niet bij Mercat zijn geweest of heb je zin in een fiesta; tussen 11 en 17 september wordt de 2e verjaardag van het restaurant gevierd met een Spaanse week vol eten, drinken en gezelligheid. Er wordt zelfs een volledig dag gewijd aan de traditionele paella.
Klik hier voor mee info.

PaellaVoor het maken van paella heb je een paella pan nodig. Heb je die niet in de kast staan, investeer dan in een goede paella pan. Je kunt ze kopen bij elke kookwinkel en soms hebben de Xenos of Lidl ook een mooie aanbieding. Misschien dat je er een andere keer een mega crema catalana in wilt maken! Geen paella pan .. gebruik dan een grote hapjespan. Gebruik voor het bereiden van de schelpdieren een grote kookpan.

Ingrediënten
3 eetlepels olijfolie;
400 gr paella rijst;
2 tenen knoflook, gesneden of geperst;
Halve witte ui, gesnipperd;
3 tomaten, in blokjes gesneden;
1 rode paprika, in reepjes gesneden;
100 gram doperwten;
40 gram paprika- of tomatenpuree;
8 dl kippenbouillon;
5 draadjes saffraan;
20 verse mosselen in de schelp;
20 verse vongole in de schelp;
1 dl witte wijn;
12 gamba’s, staart insnijden met mes en darm kanaal verwijderen, schil laten zitten;
12 kleine kip drumsticks;
1 citroen, in 12 partjes gesneden;
20 ml citroensap;
10 gram grof gehakte platte peterselie;
Zout;
Zwarte peper.

Nu je alle ingrediënten en materialen op het aanrecht hebt uitgestald, is het tijd voor het echte werk. Trek je Spaanse schort aan en koken maar!
– Rooster de kipdrumsticks, met olie en wat zout, voor 15 min in de voorverwarmde over (200 graden);
– Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijdt de paprika in 20 dunne reepjes. Fruit deze reepjes zachtjes aan in olijfolie. Als de reepjes zacht zijn, uit de pan halen en wegzetten voor later;
– Fruit de gesnipperde ui, de gesneden blokjes verse tomaat en knoflook op medium vuur. Laat het niet kleuren;
– Voeg de paella rijst toe en gaar deze zachtjes mee;
– Voeg nu de paprika- of tomatenpuree, saffraan en kippenbouillon toe en breng het geheel op smaak met zout en peper;
– Zet het vuur wat hoger;
– Roer het geheel geleidelijk door met een houten lepel, totdat het kookt. Zodra het kookpunt is bereikt, zet je het vuur lager, zodat net blijft koken. Laat dit zo staan voor 10 minuutjes. Voeg vervolgens de drumsticks, doperwten en de reepjes paprika toe;
– Draai na 5 minuten de drumsticks en laat de paella nog 5 minuten garen. Om aanbranden te voorkomen, kun je de paella pan ook even in de oven schuiven;
– Snijd nu de citroen in 12 gelijke partjes en hak de peterselie grof. Zet beide even aan de kant voor later;
– Zet een pan op het vuur met daarin een beetje olijfolie. Zodra de olie heet is, kan je de gamba’s erbij gooien. Bak deze aan, draai om en haal van het vuur. Breng de gamba’s op smaak met zout en peper;
– De grote kookpan mag nu op het vuur met een beetje olijfolie erin. Zodra de olie heet is, kunnen de gewassen mosselen en vongole erin. Goed aanfruiten en omschudden, afblussen met witte wijn en een beetje citroensap.

> Voor de opmaak van de paella.. Zet de paella pan op een grote houten plank of groot onderbord. Leg onder de pan een nat servet, zodat hij niet kan schuiven. Verdeel eerst de gamba’s en daarna de schelpdieren netjes over de paella heen. Steek de stukjes citroen in het geheel en strooi de peterselie eroverheen.

Eet smakelijk en tot ziens in de Spaanse week bij Mercat.
Jade

Mercat Amsterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s