DOUCHEN NA EEN TRAINING

Tijdens en na een goede work out ben je meestal lekker aan het zweten. Dit komt omdat jouw lichaamstemperatuur tijdens de intense inspanning verhoogt en het lichaam zichzelf vervolgens blijft koelen door te zweten. Na een training is er dan ook niets lekkerder dan een koud glas water en een verfrissende douche.

Douchen

Let op:
– Als je na het sporten een koude douche neemt, zullen de bloedvaten die open stonden tijdens het sporten weer vernauwen. Hierdoor kan de lichaamswarmte niet ontsnappen en zul je blijven zweten na het douchen. Als je hoge bloeddruk of hartstoornissen hebt, dan is het helemaal af te raden. Je lichaam krijgt een te harde opdonder door het plotselinge temperatuur verschil.
– Als je een warme douche neemt, dan blijven jouw bloedvaten open en neemt de lichaamstemperatuur af. Het is mogelijk dat jouw lichaam nu te snel afkoelt en je vatbaar wordt voor verkoudheden.

> Neem na het sporten dus altijd een lauwe douche of koel eerst af/ zweet eerst uit.

Afkoelen na een training kun je doen door middel van een goede cooling down. Dit is overigens altijd essentieel, zoals je kunt lezen in het artikel cooling down. Ook kun je even rustig een glas water of een eiwit shake drinken. Voor goede spieropbouw is het sowieso belangrijk dat je binnen twintig minuten na je training genoeg eiwitten inneemt. Als je bent afgekoeld, neem dan een warme douche en masseer je huid met de warmtestraal. Start bij je voeten en eindig langzaam bij je hoofd.

Heb je geen tijd om rustig af te koelen, dan neem je dus een lauwe douche. Eindig deze douche beurt met een paar seconden onder de koude douche te staan. Dit geeft je een goede opfrisser. Zorg bij het verlaten van de douche dat jouw rug en nek droog of bedekt zijn om verkoudheid/ stijfheid te voorkomen.

TIP:
Na een lange training is een bad van 40 graden aan te raden voor 5-10 minuten, want:
– het ontspant de spieren
– activeert je bloedsomloop
– kalmeert het zenuwstelsel

Gebruik een lekkere zeep van bijvoorbeeld Dove of Axe (mijn favoriet is overigens Coriander Seed body cleanser van Aesop) en je voelt je weer herboren!

Vragen? Let me know…
Groetjes Raymond

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s