VERSE SALIETHEE

Voor mijn werk ben ik op dit moment in het prachtige Jordanië, waar ik met een groep journalisten de meest geweldige plekken van het land bezoek. Zo ook de woestijn Wadi Rum. Hier verbleven wij in een bedoeïenentent en heb ik voor het eerst kennis gemaakt met saliethee.

Bedoeinen tentNaast de geweldige smaak is de thee (als je de suikerklontjes achterwege laat) ook nog eens erg gezond. De kruid, dat oorspronkelijk groeit in de landen rondom de Middelandse zee, zit vol met vitaminen K, antioxidanten en fytonutriënten. Salie stimuleert de aanmaak van de antiverouderingsstof glutathione en in 2003 heeft de Britse professor Peter Houghton wetenschappelijk bewezen dat salie het geheugen bevordert. Ook wordt de kruid al eeuwenlang gebruikt als medicijn tegen onder andere maagklachten, longontsteking en keelpijn.

Salie Bedoeïen maken de thee als volgt:
– Doe water en suiker in een pot en breng dit aan de kook;
– Voeg vervolgens zwarte thee en verse salie toe;
– Laat het geheel 10 minuten trekken op laag vuur.

Voor een klein potje thee gebruik je 10 klontjes suiker, 6 schepjes zwarte thee en 3 takjes salie. Ik ga het thuis gelijk proberen, maar ik vervang de zwarte thee met witte of groene thee en de suikerklonten voor een scheutje honing of stevia.

Besahha!
Daisy

Wadi Rum sunrise(Bron foto’s Wadi Rum: www.reisjunk.nl)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s